Zaterdag 12 januari kon een overvol Alkmaars Atriance-theater genieten van een hele avond improvisatietheater. Was je er niet bij? Dan heb je heel wat gemist…

Voor kassa stond een lange rij tot buiten. Dat was eigenlijk ook wel te verwachten, de dag voorafgaande aan de voorstelling waren alle beschikbare kaarten gereserveerd. Dat mensen er zin in hadden, was ook binnen goed te merken; er heerste een euforische stemming.

Improvisatietheater

De vrolijke stemming bleek een blauwdruk voor de avond. Een opgewonde spanning was te voelen, niet alleen bij de theaterbezoekers. Ook de spelers wisten niet waar de avond heen zou gaan. Improvisatietheater wil zeggen dat spelers niets voorbereiden, maar een voorspelling spelen op basis van suggesties van het publiek. Het publiek heeft dus de touwtjes in handen.

Vriendschap is geen illusie

Aan het begin van de avond mocht het theaterpubliek zich buigen over ‘ervaringen met vriendschap’. Het publiek vertelde over mooie ervaringen van langdurige vriendschappen, maar ook persoonlijke verhalen, zoals het moeten loslaten van een vriendschap. Genoeg inspiratie voor een breed palet aan scenes. We zagen vrolijke jeugdvriendinnen afgewisseld met brallerige, dronken feestgangers die elkaars diepste geheimen deelden, ouderen met oog voor elkaar en er was lijm voor vriendschapsherstel.

Fourniturenwinkel op de berg

Na de pauze maakten we kennis met een bergdorp met een stel authentieke inwoners. Waar lag dit bergdorp en wat is er te zien? U wist het: een waterpomp, een kroeg, een geitenboerderij en uiteraard een fourniturenwinkel. Voldoende informatie voor de spelers om aan de slag te gaan. Ze creëerden een verhaal van een opdringerige vlogger die voor ophef zorgde in het dorp dat er alles aan deed om de authenticiteit niet te verliezen. Vreemdelingen zouden alles veranderen. Zuivere tradities als volksdansen zouden verloren gaan. Er bleek maar één recept voor dorpsrust: het moest van de kaart verdwijnen…

Humor, tragiek en muziek wisselden elkaar af en er was een mooie interactie met het publiek. Kortom: een prachtige avond. En ook in de foyer bleef het na afloop nog lang onrustig.

Voorstelling gemist? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of kijk hier voor een overzicht van alle impro-voorstellingen.